Leidse licentie
geschreven door sebastiaan op 03 Jun 2015 om 7:20 uur

Creative Commons is een beweging die in 2001 door de politieke activist Lawrence Lessig is begonnen. Het doel van de beweging is het bevorderen van open inhoud. Creative Commons is de laatste jaren steeds bekender en populairder geworden. De beweging zou voor veel nieuwe trends in de stad Leiden kunnen zorgen.

De meeste mensen zullen waarschijnlijk niet precies weten wat Creative Commons is en wat het betekent. Creative Commons is echter een belangrijke beweging die de laatste jaren steeds groter is geworden. De beweging is begonnen in de Verenigde Staten, waarna het zich in verschillende andere landen heeft gevestigd, waaronder Nederland.

Lisette Kalshoven, medewerker bij Creative Commons Nederland, stelt dat Creative Commons- licenties een tool voor creatieve mensen is om zelf meer invloed te hebben op hoe ze hun auteursrecht uitoefenen in de praktijk. Met een Creative Commons- licentie behoudt de auteur al zijn auteursrechten, maar geeft hij anderen wel toestemming om zijn werk te verspreiden, met anderen te delen of, bij sommige licenties, het te bewerken.

Een Creative Commons- licentie betekent dus niet dat een auteur al zijn rechten opgeeft. De site van Creative Commons Netherlands stelt het eigenlijk zo: je gaat als auteur van ‘’Alle Rechten Voorbehouden’’ naar ‘’Sommige Rechten Voorbehouden’’.

Een Creative Commons- licentie is opgebouwd uit vier verschillende bouwstenen: Naamsvermelding, Niet-commercieel, GeenAfgeleideWerken en GelijkDelen. Deze bouwstenen kunnen omgevormd worden tot zes verschillende licenties. Hierbij is de licentie Naamsvermelding het minst restrictief en Naamsvermelding-Niet-commerciel-GeenAfgeleideWerken het meest restrictief. Ook bestaat elke Creative Commons licentie uit drie verschillende lagen, namelijk uit de licentie zelf, een licentiesamenvatting en een machineleesbare licentiebeschrijving.

Creative Commons is al een bekende trend in de VS, maar wordt ook steeds bekender in Nederland. Leiden zou er profijt van hebben om  mee te gaan in deze trend. Een mogelijkheid zou bijvoorbeeld zijn om met de Leidse Universiteitsbibliotheek over te gaan op een Open Access model. Dit zou volgens Kalshoven een grote kostenbesparing betekenen voor de Universiteitsbibliotheek.

Ook heeft het Rijksmuseum de expositie van Piet Mondriaan publiek domein gemaakt. De werken van Mondriaan zullen via de site van het Rijksmuseum te downloaden zijn. Het Rijksmuseum heeft dit gedaan in samenwerking met Creative Commons Nederland. Dit zou ook iets kunnen zijn voor de verschillende musea van Leiden. Op deze manier zou Creative Commons weleens de nieuwe trend van Leiden kunnen worden. (Door: Emma Barnhoorn)

reageer